вівторок, 9 грудня 2014 р.

Тема - «Право на працю. Трудовий договір»

 
Тема - «Право на працю. Трудовий договір»
Крок 1 - користуючись статтею Конституції України №43 визначте
Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.
-                 Що включає в себе право на працю
-                 Яким чином держава гарантує можливість реалізації цього права
-                 Які види праці в Україні заборонені або обмеженні
Крок 2       - Опрацюйте статті 3, КЗпП України і вкажіть, які саме трудові відносини регулює цей
Кодекс і дайте відповідь на запитання. Чи належать до трудових такі відносини:
Стаття 3. Регулювання трудових відносин Законодавство про працю регулює трудові відносини пра­цівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами. Особливості праці членів кооперативів та їх об'єднань, колективних сільськогосподарських підприємств, селянських (фермерських) господарств, працівників підприємств з іноземними інвестиціями визначаються законодавством та їх статутами. При цьому гарантії щодо зайнятості, охорони праці, праці жінок, молоді, інвалідів надаються в порядку, передбаченому законодавством про працю.
-                 хлопець влітку найнявся працювати у фермерське господарство сусіда, за роботу отримує гроші;
-        у вільний від навчання час та під час літніх канікул дівчина допомагає батькам, працюючи в їхньому фермерському господарстві;
-                 під час літніх канікул батько влаштував свою дочку секретаркою на роботу до себе на фірму?
Крок 3 - Записати Учасниками трудових відносин є роботодавці та наймані працівники. Робітником виступає дієздатна фізична особа, що досягла 16 років. Як робітник може виступати окремий підприємець або уповноважені ним особи, адміністрація підприємства. Праця неповнолітніх передбачена з 14 років.
Стаття 196. Броня прийняття молоді на роботу і професійне навчання на виробництві Для всіх підприємств і організацій встановлюється броня прийняття на роботу і професійне навчання на виробництві молоді, яка закінчила загальноосвітні школи, професійні навчально-виховні заклади, а також інших осіб молодше вісімнадцяти років. Районні і міські Ради народних депутатів затверджують програми влаштування на роботу випускників загальноосвітніх шкіл, квоти робочих місць для працевлаштування молоді та забезпечують їх виконання всіма підприємствами, установами, організаціями. Відмова у прийнятті на роботу і професійне навчання на виробництві зазначеним особам, направленим в рахунок броні, забороняється. Така відмова може бути оскаржена ними до суду.
Стаття 197. Надання молоді першого робочого місця Працездатній молоді — громадянам України віком від 15 до 28 років після закінчення або припинення навчання у загальноосвітніх, професійних навчально- виховних і вищих навчальних закладах, завершення професійної підготовки і перепідготовки, а також після звільнення зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби надається перше робоче місце на строк не менше двох років. Молодим спеціалістам — випускникам державних навчальних закладів, потреба в яких раніше була заявлена підприємствами, установами, організаціями, надається робота за фахом на період не менше трьох років у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
-        Визначте, які механізми захисту прав молоді передбачено трудовим законодавством щодо пошуку та надання роботи
Крок 4 - Виявіть робітника та роботодавця.
1.              Громадянин А. був прийнятий на роботу до будівельної фірми.
2.              Громадянка Н. працює у магазині, що належить їй як приватному підприємцю.
3.              Громадянин К. найнявся на роботу до фермерського господарства.
4.              Громадянка С. була прийнята до школи на посаду директора.
Крок 5 - Записати
Резюме - це коротка інформація про ваші знання, досвід роботи й можливості, тобто короткий рекламний
документ, що презентує важливу інформацію про вас.
Співбесіда - це детальне особисте знайомство роботодавця з особою, яка наймається на роботу. Трудовий договір - це угода між власником підприємства або уповноваженою ним особою та працівником, якого визначають трудові обов’язки .
Кодекс законів про працю визначає обов’язки працівника та роботодавця. Зазначимо основні з них. Обов'язки працівника: добросовісно виконувати трудові обов'язки;дотримуватися трудової дисципліни; дотримуватися правил техніки безпеки.
Обов'язки роботодавця (власника або уповноваженої ним особи):
створити безпечні та здорові умови роботи; своєчасно сплачувати заробітну плату;
ознайомити працівника з правилами техніки безпеки, роз'яснити йому права та обов'язки; визначити працівнику робоче місце.

Немає коментарів:

Дописати коментар